AMPÈRE — GENIUL AUTODIDACT

Se zice că la 12 ani cunoștea tot ce oferea matematica la acea vreme (nu pentru copii, ci pentru maturi!).

HERON - ÎNȚELEPTUL DIN ALEXANDRIA

Șirul luminoaselor minți ale Antichității, despre care arhivele păstrează rânduri prețioase pentru posteritate, ar fi incomplet fără numele Heron. Date exacte despre perioada vieții sale lipsesc, dar istoricii, în baza unor mărturii indirecte, presupun că s-ar fi născut în anul 10 d.H., la Alexandria din Egipt. Părinții lui, de origine greacă, au venit din Grecia în orașul care pe atunci era recunoscut centru cultural și științific al lumii. Faimoasa bibliotecă din Alexandria era cea mai importantă custodie a cunoștințelor din întreaga lume.

AVICENNA - PRINCIPE AL TUTUROR MEDICILOR

Fire curioasă și inteligentă, Avicenna a intuit cum poate sistematiza toate cunoștințele sale din medicină, toată practica sa bogată, desăvârșită în numeroase călătorii, prin tratarea pacienților.

EVANGELISTA TORRICELLI – GENIUL RENAȘTERII TÂRZII

Abilitatea sa de a șlefui lentile de sticlă impecabile și de a construi microscoape cu lentilă sferică îi asigurau un profit substanțial, ce îi permitea să experimenteze și în alte domenii.

LINCOLN — MARELE PREȘEDINTE INVENTATOR

Când unul dintre copii a mers pentru prima dată la școală, Lincoln a adresat o scrisoare profesorului fiului său, devenită faimoasă. „Învățați-l că e mult mai onorabil să eșueze decât să trișeze”

LAVOISIER — REVOLUȚIONAR ÎN CHIMIE

El a transformat chimia din disciplină descriptivă, mistică, în știință exactă, modernă, și, asemeni lui Newton pentru fizică sau Copernic pentru astronomie, a devenit părintele chimiei. Un revoluționar în știință, sacrificat de o revoluție socială.

GAMOW — DE TREI ORI „NELAUREAT” AL PREMIULUI NOBEL

În orășelul studențesc din Boulder cea mai înaltă clădire este numită Turnul lui Gamow – o aluzie la culmile științifice, pe care le-a atins, dar, poate, și la înălțimea sa neordinară.

Subscribe to RSS - galeria Minervei