ÎN AȘTEPTAREA LUI MOȘ CRĂCIUN

Ce poate fi mai frumos decât o reuniune de familie într-o atmosferă caldă la masa de sărbătoare? Ce ne poate bucura mai mult decât feeria nopților de iarnă, atunci când acele ceasornicului anunță venirea colindătorilor, iar în casă se simt mirozna de brad și aroma cozonacului? Sărbătorile de iarnă știu să ne creeze stări și emoții desăvârșite, motiv pentru care le așteptăm întotdeauna cu sufletul la gură. De ce sunt așteptate sărbătorile iernii, au ales să ne răspundă elevii clasei a VI-a de la LT N. Casso din comuna Chișcăreni, raionul Sângerei.

 

DRUMUL SPRE LEBEDE

La sfârșitul primei decade a lui februarie curent, lângă satul Năpadova, pe o copcă imensă de pe Nistru, a poposit pe o perioadă îndelungată un stol de peste 300 de lebede albe. Nici cei mai vârstnici localnici de pe ambele maluri ale fluviului, de la Naslavcea până la Palanca, nu-și amintesc să fi zăbovit vreodată un număr atât de impunător de zburătoare mari și gingașe. Tabloul miraculos părea unul din filmele de ficțiune. Am rugat câțiva elevi de la Gimnaziul din Năpadova să ne spună ce semnifică pentru ei păsările-musafiri și de ce s-au oprit anume aici:

LISTA MEA DE SARCINI

Din copilărie, probabil, trebuie de insistat asupra educării simțului responsabilității și, atunci cînd vom crește mari, vom înțelege că tot ce ni se cere să facem urmărește un anumit scop. 

LE ȘTIM DOAR NOI

Stau cîteodată și-mi aduc aminte... drăgăliță-Doamne... vorba lui Creangă, cîte au mai făcut și colegii mei prin școală. Cîte năzbîtii. Cîte avertizări. Adunări de părinți. Pedepse. Agende verificate. Dar interesant. Ne tremurau picioarele, dar șotiile trebuiau să fie la ordinea zilei. Eram sau nu pedepsiți, însă ele ne înveseleau și ziua parcă era altfel.

Oare mai fac și azi copiii șotii? Despre aceasta ne spun elevii din cîteva școli din raionul Dubăsari.

DOR... DE ȘCOALĂ

La început de an școlar, fiecare dintre noi, indiferent dacă sîntem elevi, părinți, bunici sau profesori, sperăm că acesta să fie unul cu împliniri. Un nou început înseamnă o nouă șansă, înseamnă un drum pe care pornim cu forțe proaspete și cu speranța că vom reuși mai multe în noul an decît în cel ce a trecut.

Cu ce gînduri încep noul an școlar ne spun un grup de copii din raionul Rezina.

UNICUL PASAGER

NU AM REUŞIT SĂ MIROS TOATE FLORILE

E cea mai aşteptată vacanţă. Cea mai dorită. Vacanţa de vară. Doar că atît de repede trece... niciodată nu reuşim să facem tot ce ne propunem, deşi, probabil, toţi se gîndesc cum să-şi organizeze timpul pentru a avea o vacanţă interesantă şi plăcută.

I-am întrebat pe elevii claselor a VIII-a de la Liceul Teoretic din Feteşti, Edineţ, care dintre visurile nerealizate în vacanţa de vara trecută a anului şi-ar dori să le ducă la bun sfîrşit în vacanţa care, iată, iată bate la uşă.

 

COPIII DE IERI ŞI DE AZI

Iarna, cînd se stingea lumina, ne plăcea enorm de mult să o ascultăm pe mama cum ne povesteşte ”pătărăniile” copilăriei ei. Savuram orice cuvinţel, orice amintire. Ne transpuneam în trecutul ei, de parcă am fi copilărit împreună. Apoi ne trezeam odată cu aprinderea luminii din acest vis frumos şi ne gîndeam cît de diferiţi sîntem cu trecerea vremii, de la o generaţie la alta.

Cît de diferiţi se simt copiii de azi de părinţii lor, ne spun elevii clasei a VI-a de la Gimnaziul Tamara Ciobanu, Berezlogi, Orhei.

ZBOR DE FAZANI

DIN RESCPECT PENTRU NATURĂ

Cîteodată oamenii au tendinţa de a se gîndi numai la problemele de mediu mari cu care se confruntă planeta – organismele modi-ficate genetic, schimbările climatice, deforestările masive etc. igno-rînd problemele de mediu mai mici, locale.

I-am întrebat pe nişte copii din localităţile Izbişte şi Oniţcani, Criuleni, ce fac ei personal pentru protecţia mediului.

Subscribe to RSS - pauză de gîndire