SURPRIZE SUBPĂMÂNTENE

SPRE IEȘIRE (Peștera E. Racoviță)  Valerie VOLONTIR

II

Îmi amintesc foarte bine cum la vârsta de 10-11 ani, împreună cu niște colegi de școală, am intrat pentru prima oară într-o peșteră. Eram cuprins de emoții și frică, deoarece în sat (Mereșeuca, Ocnița) se povesteau multe legende despre această grotă. Intrarea în peșteră se afla pe malul drept al pârâului ce traversează satul. Pe parcursul a mii de ani, apele curgătoare au dezgolit rocile de calcar, care formează subsolul localității.

CE ASCUNDE TERRA?

Fiind copil, nu o singură dată îmi puneam întrebarea: ce taine se ascund în adâncul Pământului?

LEAGĂNUL VIEȚII (I)

Încă în clasele primare am aflat că apa reprezintă 70% din suprafața Pământului și că cea mai mare parte a ei nu poate fi consumată în starea sa naturală, aceasta regăsindu-se în mări și oceane și fiind sărată. Apa potabilă reprezintă doar 1% din apa totală din lume și provine din calotele ghețarilor, careînmagazinează cea mai mare cantitate de apă dulce, apa râurilor, a lacurilor, cea din izvoare, bazine artificiale etc.

FAȚĂ ÎN FAȚĂ CU UN CUTREMUR

Această experiență teribilă a trecerii cutremurului prin mine m-a marcat profund și mi-a trezit interesul față de aceste catastrofe naturale, care, ulterior, m-a și determinat în alegerea profesiei.

NUME ȘI DENUMIRI ROMÂNEȘTI PE HARTA CERULUI

Numele marelui poet român Mihai Eminescu (1850-1889) a fost atribuit de două ori: unui asteroid din Centura principală și unui crater de pe Mercur.

CĂLĂTORIILE INTERSTELARE – FICȚIUNE ȘI REALITATE

Călătoria spre stele este un vis. Dar cât de reală este înfăptuirea acestui vis? 

EXOPLANETELE – FOCARE POTENȚIALE DE VIAȚĂ EXTRATERESTRĂ

Majoritatea planetelor extrasolare nu pot fi observate direct cu un telescop, pentru că au strălucirea foarte slabă și orbitează la distanțe unghiulare extrem de mici în jurul unor stele foarte strălucitoare. 

PRIMUL RADIOMESAJ COSMIC AL COPIILOR

În întreaga istorie a civilizației noastre terestre, au fost elaborate și realizate până în prezent patru proiecte de transmisie a unor radiomesaje interstelare.

PRIMUL RADIOMESAJ COSMIC AL COPIILOR

În întreaga istorie a civilizației noastre terestre, au fost elaborate și realizate până în prezent patru proiecte de transmisie a unor radiomesaje interstelare.

PIETRE DIN CER, LUNĂ ȘI SOARE

 

 

 

 

 

 

Subscribe to RSS - dincolo de aparențe