Rubrica sustinuta de: 
Olesea CURMEI

ÎN BIBLIOTECĂ

Ce spaimă, ce emoții și ce scandal:

Am descoperit printre cărți un șoarece intelectual!

La început, ca să nu pară

Că are gusturi prea ciudate,

A mâncat într-o doară

Cartea de bucate.

Apoi, ca să nu mă sperie prea tare,

Câtva timp a înfulecat numai dicționare;

Ba, ca să-și mascheze tendințele intelectualiste,

Vreo lună s-a mulțumit cu romane polițiste

Și a dus ipocrizia atât de departe,

Încât a jurat să nu se mai atingă de nicio carte.

Dar n-a rezistat mai mult de o zi

IERNI JILAVE (Fragment)

Căutam să deslușesc prin negură căciula de omăt a casei vecine. Dar nimic nu se putea distinge.

COPILUL DIN DEALUL CELĂLALT

Tata se oprise din lucru, privea și asculta la mine. Eu nu băgasem de seamă, dar când a văzut că mă înfurii și că vorbesc urât copilului din dealul celălalt, mi-a zis:

— Ce faci?

— Tată, i-am zis eu amărât, ce au toți copiii cu mine? De ce mă îngână copilul de colo și îmi vorbește urât? Eu nu i-am zis nimic, iar el mă batjocorește. Ce au toți copiii cu mine, tată?

CUVINTELE-ÎNCRUCIȘATE

Primul joc de cuvinte încrucișate publicat a fost creat de către un jurnalist, Arthur Wynne, din Liverpool. Inventatorul l-a numit cuvintele-cruce, care avea o formă de diamant și nu conținea pătratele negre interne foarte populare în ziua de astăzi. Mai apoi, jocul capătă denumirea actuală, schimbarea având loc prin producerea unei erori accidentale, atunci când cratima a fost ștearsă din greșeală, ortografiindu-se astfel, cuvinte încrucișate.

FILIPOK

Se tot gîndește ce să facă. Să se întoarcă, vor sări cîinii iar la el; să intre în școală, îi era frică de învățător. 

INVITAȚIE LA UN CONCERT SOLAR

Și soarele cîntă! Vă puteți imagina o seară frumoasă petrecută în compania sunetelor produse de soare. Fenomenal! Se cunoaște că soarele a fost dintotdeauna sursa de inspirație pentru muzicieni, dar acum cercetătorii britanici au reușit să înregistreze muzica pe care astrul solar este capabil s-o producă. O armonie muzicală, generată de cîmpul magnetic în partea externă a atmosferei sale, foarte asemănătoare celei emise de corzile unei chitare. Conducătorul grupului a evidențiat felul în care enormele arcuri magnetice generate în coroana solară pot produce unde sonore.

ORHIDEE

Cele mai mici și mai ușoare semințe din lume sînt cele de orhidee. Astfel, 1000 de semințe ale acestei plante cîntăresc mai puțin de un miligram. O singură floare de orhidee poate conține în capsula de semințe peste 2 milioane de semințe. Deci puteți calcula cîte miligrame vor cîntări aceste semințe, care arată cît un vîrf de ac.

LA CALENDELE GRECEȘTI

Primele texte tipărite, calendarele, erau cumpăra-te în număr mare de către populație. De ce? Editorii, ca să-i atragă pe oameni, au introdus în calendare: tabele astrologice, datele sărbătorilor religioase, tîrguri importante, prognoza meteo, sfaturi pentru fermieri, privind însămînțările, proverbe, informații istorice sau geografice etc. Orice idee era bună pentru editor pentru a-i determina pe oameni să cumpere aceste explozii de informații, care deveniseră adevărate enciclopedii (de aceea putem considera calendarul cel mai vechi strămoș al ziarelor și revistelor).

ÎNTÎIUL DRUM

Într-un tîrziu sugaciul a adormit.

— Încet, Ioniță, de tot încet!

Ioniță ar lăsa bucuros leagănul și s-ar duce la fereastră să vadă cum ninge. Dar dacă se deșteaptă și, plînge iar? Acum e așa de bine în cameră, în liniștea mare ce s-a pus. Privește cu încîntare jocul flăcărilor pe vatră, deasupra lemnelor înnegrite. Par cînd săbiuțe ascuțite, cînd săbii late, cînd fuioare despletite. Și rar, vîntul fluieră prin horn și parcă scuipă foc.

SINGUR CUC

Cucul nu e defel un tată nepăsător. Cînd femela își depune oul în cuibul altei păsări, cucul supraveghează atent viitorul domiciliu al puiului său. E adevărat, îl interesează mai mult faptul că acolo să nu-și depună ouăle și o altă femelă de cuc, întrucît, în acest caz, părinții adoptivi, de obicei păsări mici, n-ar putea hrăni doi pui de cuc și unul dintre ei ar muri de foame.

Pages

Subscribe to RSS - Carul-Mic