pauză de gândire

SĂRBĂTOAREA DORITĂ

VICTORIE

Valerie TUDOR

 

De la nord până la sud, pe toți ne unesc sărbătorile. Ne plac aceste evenimente frumoase, ele însemnând generozitate, bucurie și timp petrecut alături de cei dragi. Este bine cunoscut faptul că poporul nostru nu duce lipsă de sărbători. Chiar și așa, am rugat un grup de elevi de la câteva instituții de învățământ din țară să inventeze o sărbătoare nouă, care, în opinia lor, lipsește.

 

Maria CHISELIȚĂ, cl. a XI-a, LT Ștefan-Vodă: Dacă aș avea oportunitatea să inventez o nouă sărbătoare, aș numi-o Renașterea și, urmând sugestia din denumire, ar fi bine să se sărbătorească pri-măvara. Ideea acestei sărbători este ca fiecare din noi să-și aducă aminte de rădăcinile sale și să fie o zi dedicată tradițiilor strămoșești. Oamenii să poarte costume naționale, să se organizeze șezători, să se adune toți la horă și să uităm toți pe o zi de nevoile și graba acestei lumi. Să fie o zi când fiecare iese din furtuna zilnică, când ne aducem aminte de cei dragi și suntem mai atenți și mai buni cu cei din jur.

Ana SAMOHVALOV, cl. a XI-a, LT Al. cel Bun, Rezina: Dacă ar fi să inventez o sărbătoare, cu siguranță ar fi Ziua Prietenilor din Copilărie, în care fiecare om se va întâlni cu prietenul său din copilărie, dăruind unul altuia cadouri cu tematica specifică copilăriei petrecute împreună. Cred că ar fi o oportunitate minunată să-ți revezi persoanele dragi și să petreci o zi plină cu amintiri, nostalgie și emoții plăcute.

Radu CAZACU, cl. a X-a, LT Cruglic, Criuleni: Secolul XXI ne-a adus un mare volum de informații care ne trec prin cap în fiecare zi. Trebuie să avem posibilitatea de a pune un baraj între aceste informații și sănătatea noastră mintală cu ajutorul unei sărbători care se va numi Ziua Pijamalelor. Fiind dedicată somnului, ea are la bază ideea unui somn calitativ timp de o zi. Serbarea unei astfel de zile va fi mai mult ca benefică pentru sănătatea noastră. Cadourile vor fi dopuri de urechi și măști de pus pe ochi. Toți vor fi îmbrăcați în pijamale.

Luminița CREȚU, cl. a XI-a, LT Ștefan-Vodă: Sărbătoarea la care mă gândesc s-ar numi Meeting of Clans. Aceasta ar fi în cinstea familiei și s-ar sărbători trei zile. În aceste zile orice transport din lume ar fi gratuit. S-ar sărbători în felul următor: prima zi – întâlnirea familiei și pregătirea mâncărurilor împreună; a doua zi – jocuri în familie; a treia zi – timp pentru povestiri. Cu prilejul acestei sărbători, în orice colț al lumii te-ai afla, ai putea reveni acasă.

Adelina ISTRATI, cl. a X-a, LT Olimp, Rezina: Prima idee care mi-a venit e Ziua Dorințelor. Ideea sărbătorii constă în îndeplinirea dorințelor unei persoane dragi. Spre exemplu, fiecare membru al familiei își scrie dorințele pe hârtiuțe și ele se amestecă, iar într-un final, fiecare are sarcina să facă fericit pe un membru al familiei. Scopul acestei sărbători ar fi să dăm mai multă atenție la tot ce se întâmplă în jurul nostru.

Dumitrița GURULEA, 15 ani, LT Ștefan-Vodă: Cred că ar fi bine să se serbeze Ziua Personalității. Mi-ar plăcea ca această zi să fie specială pentru fiecare dintre noi, să fie o zi în care fiecare își poate arăta personalitatea, să fie organizate concerte și mese rotunde de discuții, la care orice doritor ar putea participa pentru a i se face ascultat mesajul. Să fie ca o bună șansă, un nou început pentru fiecare în drumul spre succes. Iar cu ocazia acestei mici sărbători ar fi minunat să ne dăruim cadouri personalizate sau chiar hand-made.

Violeta BOSTAN, cl. a XI-a, LT Al. Mateevici, Căușeni: De Ziua Egalității Umane, la deschidere s-ar cânta un imn. Nu s-ar sărbători acasă, ci în fiecare țară ar exista un spațiu festiv diferit în fiecare an. În cadrul acestei sărbători oamenii ar purta haine colorate. Totul trebuie să fie colorat, pentru că nu avem un drum în viață, ci sute. Doar noi alegem cine vrem să fim și ce vrem să lăsăm în urma noastră.

Pentru NOI - Valeria PRODAN