pauză de gândire

AM ALES DANSUL

RITMURI POPULARE

Mircea ANDREI

 

Dansul există de nouă mii de ani. Studii arheologice au arătat că dansul a precedat comunicarea prin cuvinte. A fost practic o primă formă de limbaj. Prin dans se exprimau gânduri, emoții și chiar ritualuri de vindecare. Legenda spune că omul, mergând prin peșteră, a observat că umbra sa se mișcă odată cu el. Apoi a făcut numeroase mișcări haotice. Astfel, s-a bucurat de ,,dansul umbrei” sale. Fiecare om se naște cu un simț al ritmului. Acesta îi asigură mișcarea ritmică necesară pentru dans.

Despre pasiunea lor pentru dans ne-au povestit un grup de copii de la Clubul de Dans DanStep din Chișinău.

Andreea PACENCO, 9 ani, IP I. Fulga: Am început să dansez de mică, și nu-mi pot imagina acum viața fără dans.

David MOGA, 9 ani LT G. Meniuc: Nu sunt sigur că am aptitudini remarcabile de dansator, dar de șase ani fac dans.

Răzvan CORGHENCEA, 8 ani, LT M. Berezovschi:  Sunt pasionat de dans încă de la grădiniță. Merg cu mare plăcere și acum la clubul de dans. Este meritul antrenoarei noastre, dna Tatiana Danileico, care tratează cu mare dragoste fiecare copil din grup și muncește cu multă dăruire. După prima evoluție în public, interesul meu pentru dans a sporit. Partenera mea este Anastasia Clapaniuc. Mă înțeleg cu ea perfect în ritmul dansului.

Mihaela GARDANCIUC, 10 ani, LT Al. I. Cuza: Dansul este o activitate superbă pentru copiii de toate vârstele. Eu dansez de când mă țin minte!

Maria VASILIEV, 9 ani, ȘP G. Vieru: Când eram mică, îmi doream să devin dansatoare.

Camilia PETROV, 9 ani, LT G. Meniuc: Dansul este pasiunea mea! Prin dans mă manifest ca personalitate, îi fac și pe alții să îndrăgească această artă! Am norocul să am un partener foarte bun.

Varvara VACARCIUC, 10 ani, ȘP G. Vieru: Ne distrăm și socializăm între noi. Mereu suntem veseli și așteptăm cu nerăbdare să înceapă ora de dans.

Darius COȘCODAN, 10 ani, ȘP G. Vieru: La vârsta de șapte ani am început să frecventez lec-
țiile de dans, și de atunci nu am mai renunțat! Am aflat că dansatorii sunt mai disciplinați și mai perseverenți decât ceilalți și se concentrează mai bine.

Alina ARNĂUT, 11 ani, LT Orizont: Aveam nevoie de o activitate care să-mi placă și am ales dansul. Acesta îți asigură o ținu-tă corectă, încredere în sine, în-tărirea imunității, flexibilitate în mișcări, mai multă concentrare și responsabilitate.

Nicoleta SÎNCHETRU, 13 ani, LT M. Berezovschi: Pasiunea pentru dans, mai presus de orice! Dansez de când am făcut primii pași. Părinții m-au înscris la un cerc de dans pe la cinci ani. Mă bucur că nu este doar o activitate pe care o abandonezi du-pă câteva zile sau săptămâni,  dar deja de câțiva ani mă în-carcă cu energie și bucurie. Recent medicul mi-a interzis să fac mișcare o perioadă... am fost tare dezamăgită! Bine că nu a durat mult. Voltaire spunea: Să citim și să dansăm. Aceste două activități nu vor dăuna niciodată lumii.

 

Pentru NOI – Ana BRADU

Chișinău