capricile muzei

REZERVA DE FRUMUSEȚE

,,Nu există poet, oricât ar fi de mediocru, care să nu fi scris cel mai frumos vers din toată literatura, dar, totodată, și pe cele mai nefericite. Frumusețea (literatura – L.B.) nu este privilegiul câtorva nume ilustre”, nota Jorge Luis Borges. Or, fiecare dintre noi ascunde în sine o rezervă de frumusețe, pe care e păcat să nu o împărtășim cu toată lumea, și un potențial creator, pe care e păcat să nu-l valorificăm.

Gabriela CREȚU (Ciuciulea, Glodeni). La capătul așteptării, fiind un proiect ambițios și vast, nu e lipsit de unele stângăcii. În linii mari însă, e o re-ușită, o lucrare care denotă sensibilitate și har poetic. Preambulul la poemul despre bunica s-a dovedit a fi mai inspirat, mai firesc și mai convingător. Am optat pentru el.

Olga CUROȘ, cl. a XI-a (Cricova, Chișinău). Am scurtat poezia, care la un moment dat aveam impresia că se rotește pe loc ca discul în patefon. Se pare că astfel a avut de câștigat.

Daniela LUPU, 15 ani (Chișinău). Puțin stufoase, pe alocuri confuze, poeziile denotă abilități certe și un bogat potențial artistic. E nevoie de mai mult discernământ și de îndrăzneală pentru a elimina balastul verbal. Altfel, începutul este promițător.

Teoctista COLȚA, cl. a IX-a (Cărpineni, Hâncești). Din seria de tablouri/texte ale iernii, care, iată, ne părăsește, am reținut un fragment mai neprefăcut și mai dinamic. Încearcă să mergi pe filiera aceasta a observației fine, a imaginii/metaforei, pornite de la lucruri simple, firești care ne înfrumusețează viața.

Daniela BELINSCHI, cl. a X-a (Chișinău). Rezistă doar primul rând. Dar e frumos! Cu această ocazie e bine să ne amintim de anvergura primului rând din Odă în metru antic de Mihai Eminescu.

Andreea GONCEAR, Evelina BÂRLADEAN, Gloria-Maria FURDUI, Liviu BOSTANARI, Cristina SERBUL, Augustin MALAI, Cătălina CROITOR, Laurențiu DONCIU, cl. a V-a (Anenii Noi) într-un mod ingenios și, desigur, ingenuu vin, printre altele, cu definiții proprii ale literaturii. Prin lucrările lor mustind de originalitate, prin diversitatea abordărilor și interpretărilor ei confirmă spusa lui Voltaire: Toate genurile sunt bune, în afară de genul plicticos. E de menționat că versurile/fragmentele de poezii ale acestor opt foarte tineri poeți au fost selectate din 15 texte sosite la redacție de la LT M. Eminescu. Succes în continuare tuturor!

Sabina JICOL, cl. a VII-a (Chișinău). Ai pornit bine/sigur atât în eseu, cât și în poezie. Dincolo de unele ușoare stângăcii, simți și urmezi linia subiectului, fără a luneca în locuri comune. Așteptăm și alte lucrări.

Andreea ȚÂMBALĂ, cl. a VII-a (Chișinău). Eseuri bine închegate. Indiferent de tema aleasă, reușești să lași amprenta propriei viziuni, să vii cu argumente forte și să le scoți în evidență. Felicitări!

Lucrări interesante, dar care mai necesită efort pentru a fi publicate, ne-au trimis Ana ȘEVCIUC, cl. a VIII-a (Șoldănești), Daniela REPEȘCO, cl. a IX-a (Vădeni, Soroca), Vlădălina PLEȘCA, cl. a VII-a (Chișinău), Anastasia BEZAZÂCINÂI, Andreea BEGAL, Ian CÂRCHELAN, Petru MUNTEAN, Aristarh TSAPUK, Nicoleta BUZDUGAN și Evelina LUNGU, cl. a V-a (Anenii Noi).

Nu numim autorii cu texte ocazionale sau modeste, totodată, îi sfătuim să insiste și să revină.

Vă dorește inspirație și succes

Leo BORDEIANU