intersecții

Oana PELLEA

Fiica cunoscutului actor Amza Pellea s-a născut pe 29 ianuarie, 1962, la București. În 1984 a absolvit Academia de Teatru și Film. În 1984-1987 a fost actriță la Teatrul din Piatra-Neamț. Între 1987 și 1999 a jucat la Teatrul Bulandra din București.

În 2006 joacă alături de Clive Owen și Julianne Moore în producția Universal Pictures Children of Men, regia Alfonso Cuarón, film nominalizat la trei cate-gorii de Premiul Oscar.

Pentru activitatea ei teatrală, cuprinzând peste 30 de roluri principale, a obținut numeroase premii.

A avut, în calitate de actriță de film, circa 20 de roluri în producții regizate de Alexandru Tatos, Dan Pita, Stere Gulea, Bogdan Dreyer etc. A obținut pentru rolul principal din Stare de fapt, regia Stere Gulea, numeroase premii internaționale.  

În iunie 2009, a apărut prima carte semnată de Oana Pellea la Editura Humanitas, Jurnal 2003-2009.

JURNAL 2003-2009

fragment

Fotografii. Multe. Fotografii cu străbunicii pe care nu i-am cunoscut. Ale unei alte planete, parcă. Ale regelui Carol. De ce aproape întotdeauna când ne fotografiem zâmbim? Aproape întotdeauna arătăm că suntem fericiți. Poate că în subconștient vrem ca imaginea noastră să rămână așa, a unor oameni fericiți. Și e bine așa. Asta ar trebui să rămână după noi. Barem o imagine într-o ramă, o imagine luminoasă. Îmi place să-mi imaginez imaginea imediat următoare după instantaneu. Cum s-au ridicat din poziția din poză. Ce s-a întâmplat imediat după ce s-a luat fotografia. Ședința de photo. A câta? Cu al câtelea fotograf? În al câtelea studiou? Nu-mi place să fac fotografii. Le fac pentru că trebuie. Și nu le pot face cu oricine. Trebuie să-mi placă omul care apasă pe buton. Trebuie să existe o comunicare între noi. Nu pot lăsa pe oricine să-mi fure o clipă din viața care mai și rămâne înghețată în imagine. Trebuie să cred în cel din fața mea. Facem cam 200 de poziții. E foarte mândru de aparatura lui de ultimă oră. Asist apoi la o demonstrație înspăimântătoare. Alegem un portret absolut inexpresiv. Hotărăsc să-l ștergem. Mi se spune: stai să vezi. Și pe computer se adaugă umbre, efecte de lumină, se modifică textura, culoarea. Rezultatul e incredibil. Imaginea are acum mister, are gând.

Oana PELLEA