calea spre Olimp

VENI, VIDI, VICI

Avem un grai cu ochi umezi de dor și istorie. Un grai cu tâmple îmbrobonate de roua trudei creatoare. Nicăieri dorul nostru de desăvârșire nu s-a arătat mai clar și mai cu tărie ca în cuprinsul limbii – afirma marele nostru poet Grigore Vieru. Cu drag și respect pentru limba română, cu multă grijă față de exprimarea corectă și față de valorificarea resurselor lexicale, gramaticale și stilistice ale graiului nostru, vom continua concursul literar-lingvistic VENI, VIDI, VICI, îndemnându-vă să manifestați și mai mult interes, o participare activă a elevilor din toate gimnaziile și liceele din țară, demonstrând o bună cunoaștere a limbii și literaturii române.

Începând cu numărul curent, vă vom oferi cele șase etape ale concursului nostru. La concurs pot participa elevii claselor a VI-a – a XII-a. Rezultatele concursului vor fi anunțate în numărul din iunie 2018.

Pentru fiecare etapă vă propunem patru subiecte: 1. O probă de limbă. 2. Un exercițiu de cultivare a limbii. 3. Un subiect din domeniul literaturii. 4. Un microeseu.

Pentru fiecare subiect se acordă maximum 10 puncte (în total pentru fiecare etapă maximum 40 de puncte).

Pe câștigătorii concursului îi așteaptă următoarele premii:

 

Locul întâi (un premiu): Un set de carte, 17 titluri în 19 volume, de scriitori români și universali oferit de Editura Prut Internațional. Donator: Editura Prut Internațional.

 

Locul doi (două premii): Dicționar enciclopedic, Editura Cartier. Donator: Revista NOI.

 

Locul trei (patru premii): Republica Moldova patrimonial, Editura Princeps. Academia de Științe a Republicii Moldova. Donator: Institutul Patrimoniului Cultural).

Institutul de Filologie (Academia de Științe a Republicii Moldova) va oferi fiecărui câștigător un set de carte cu tematică de limbă și literatură română.

Revista NOI va acorda diplome tuturor învi-gătorilor.

 

ETAPA I

I. Formați substantive – nume de locuitori (masculin, singular și plural) de la următoarele nume proprii: Moldova, Chișinău, Călărași, Orhei, București, Iași, Bacău, Franța, Ungaria, China. De exemplu, Elveția – elvețian, elvețieni.

II. Corectați (subliniați și scrieți corect) greșelile din enunțurile următoare:

1. Mă stărui să nu întârzii la prima lecție.

2. Ea își aduce aportul la prosperitatea familiară.

3. Acum un an în urmă am fost în excursie.

4. La examene retrăiesc întotdeauna.

5. Elevii din clasa întâia nu se atârnă serios față de lecții.

6. Numai ce am primit o hotărâre.

7. Unde nu m-aș duce observ că comit aceiaș greșală.

8. În sala festivă a avut loc o ceremonie solemnă.

9. Am vrut să dedic o dedicație, dar n-am dovedit.

 III. Numiți autorul versurilor și titlul poeziei. Ce știți despre această creație?

                Strângeți piatra lucitoare

                Ce din soare se aprinde

                Și-ți avea în revărsare

                Un potop nou de cuvinte...

IV. Comentați într-un microeseu (1/2 pagină) afirmația lui Ion Druță: Pământul, istoria și limba sunt, în esență, cei trei stâlpi pe care se ține neamul.

Așteptăm răspunsurile timp de 20 de zile de la apariția revistei.

Pages