calea spre Olimp

CITIUS, ALTIUS, FORTIUS!

Da, da. Despre sporturi e rubrica noastră, dar vreau să spun ceva care nu prea are nimic cu sporturile. Mi-a părut interesant să văd în Statele Unite ale Americii, de Halloween, cât de mult se asea-mănă o tradiție cu altă tradiție. Noi, a doua zi de Anul Nou, mergem cu Semănatul și punem în traistă dulciuri culese pe la casele oamenilor. Credeam, nu știu de ce, că doar noi facem asemenea lucruri. În America, în seara zilei de Halloween, copii, însoțiți de părinți, merg pe la casele oamenilor și primesc dulciuri. Doar dulciuri. De ce cu părinții? Ca să fie în siguranță și ca să stea liniștiți și unii, și alții.

 

ETAPA a III-a:

Precum spuneam: despre sporturi e vorba. Venim cu alte întrebări și cu îndemnul să faceți următorii pași spre victorie. Victoriile voastre ne bucură nespus și ne încurajează să venim cu alte
întrebări. Iată-le:

 

1. Câte medalii au obținut moldovenii la mondialele de sambo din Serbia? (5 puncte)

2. Cine este câștigătorul turneului  de tenis de la Anvers (Belgia)? (4 puncte)

3. De ce a fost anulată Ediția 2020 a Grand Prix-ului Skate Canada? (3 puncte)

 

Vă dorim mult succes și…, dacă vă plac dulciurile, bateți la ușă și trimiteți răspunsurile voastre timp de 20 de zile de la apariția revistei.

Rubrică susținută de Constantin OLTEANU
calea spre Olimp

VENI, VIDI, VICI

ETAPA a IV-a:

I. Găsește sinonimul-lipsă: a. consecință, repercusiune, rezultat, urmare; b. ardență, ardoare, avânt, entuziasm, fervență, fervoare, înflăcărare,
înfocare, însuflețire, pasiune, patimă, patos; c. maximă, cugetare, dicton, sentință; d. precauție, atenție, băgare de seamă, circumspecție, grijă, luare-aminte, prevedere.

II. Scrie câte o metaforă, un simbol sau un fragment cu care ai asocia opera literară pentru fiecare dintre scriitorii: A. Mateevici, N. Labiș, M. Eminescu, Gr. Vieru, Al. Donici, M. Preda, N. Stănescu, V. Alecsandri, M. Sadoveanu.

III. Formulează diverse contexte care să actualizeze cuvintele compuse de tip substantiv: bună-creștere, bunăstare, bun-gust, bun-simț.

IV. Redactează un minieseu în 5-8 enunțuri despre cel mai frumos dar primit de Crăciun, argu-mentându-ți alegerea.

Așteptăm cu drag răspunsurile voastre, în scris, în decurs de 20 de zile de la apariția revistei. Răspunsu-rile expediate cu întârziere riscă a nu fi evaluate. Vă dorim mult curaj și succes!

Rubrică susținută de Elena LEAH, master în filologie
calea spre Olimp

SOL LUCET OMNIBUS

ETAPA a IV-a:

1. De ce frecventarea de către oameni a parcurilor și crângurilor periurbane se reflectă negativ asupra stării acestora, chiar dacă oamenii nu exercită un impact negativ direct asupra copacilor?

2. Descrieți avantajele plantelor, atât cu semințe mari, cât și cu semințe mici.

3. Există în natură diverse tipuri de relații între diferite specii de organisme. Aceste relații sunt denumite în mod colectiv relații simbiotice sau simbioze. Un tip de relație simbiotică întâlnită în natură se numește mutualism, termen introdus de Pierre-Joseph van Beneden în cartea sa Paraziții și comesenii animalelor. Reproduceți definiția mutualismului după Beneden, așa cum apare în lucrarea sa de la 1876.

Așteptăm răspunsurile voastre timp de 20 de zile de la apariția revistei.

Rubrică susținută de Tudor CASTRAVEȚ, doctor în științe, conferențiar universitar