calea spre Olimp

SOL LUCET OMNIBUS

Vă amintim că din numărul trecut al revistei noastre a început concursul Sol lucet omnibus în șase etape:

Premii:

Locul I – 500 de lei;

Locul II – două premii a câte 450 de lei fiecare;

Locul III – trei premii a câte 400 de lei fiecare.

De asemenea, câștigătorilor li se va oferi literatură cu tematică ecologică. Altor cinci participanți activi li se vor oferi premii de încurajare – literatură cu tematica concursului. Tuturor câștigătorilor li se va acorda diploma revistei NOI.

 

ETAPA a II-a:

1. Ce funcții joacă sângele și hemolimfa la diferite animale?

2. Ce particularități specifice posedă animalele acvatice fixate de substrat? Cum se leagă aceste particularități cu modul lor de viață?

3. Ce plante și în ce condiții naturale obțin substanțele minerale din alte surse decât solul?

Așteptăm răspunsurile de la elevii din toate instituțiile de învățământ preuniversitar din țară timp de 20 de zile de la apariția revistei.

Rubrică susținută de Tudor CASTRAVEȚ, doctor în științe, conferențiar universitar
calea spre Olimp

VENI, VIDI, VICI

Vă amintim că, pentru o motivare suplimentară, redacția vă propune următoarele premii:

Locul întâi – un premiu: Antologia O mie și una de poezii românești (10 volume), apărută cu suportul Ministerului Culturii din România;

Locul doi – două premii: volumul Republica Moldova-Patrimonial (Donator: Institutul Patrimonial Cultural);

Locul trei – patru premii: Albumul de familie al Parteneriatului Estic (Donator: Uniunea Artiștilor Fotografi din Republica Moldova).

Institutul de Filologie Română B.-P. Hasdeu (Ministerul Educației, Culturii și Cercetării) va oferi câștigătorilor câte un set de carte cu tematică de limbă și literatură română.

Revista NOI va acorda diplome tuturor învingătorilor.

 

ETAPA a II-a:

I. Scrie forma corectă pentru următoarele enunțuri, indicând tipul de greșeală:

 

a. Ecologiștii bat un semnal de alarmă. b. Prețurile la carburanți s-au majorat în medie cu... c. Uneori, oamenii își focusează atenția pe nimicuri. d. Sportivul nu a putut pleca la competiții pentru că nu i s-a deschis viză.

 

II. Plasează semnele de punctuație în următoarea frază, argumentează plasarea a două dintre acestea, la alegere:

Precum într-un sat ne bucurăm toți de oarecare bunuri care sunt ale tuturor și ale nimănui ulițe grădini piețe tot astfel și în republica limbilor sunt drumuri bătute care sunt ale tuturor adevărata avere proprie o are însă cineva acasă la sine iar acasă la dânsa limba românească este o bună gospodină și are multe de toate. (M. Eminescu)

 

III. Explică sensul și proveniența următoarelor eponime: academie, casanova, clementină, daltonism, faianță, napolitană, oniric, olandă, oxford, salmonelă, zefir.

 

IV. Redactează un minieseu în 5-8 enunțuri, pornind de la afirmația: Nimeni nu are dreptul să fure frumosul din sufletul nostru. (Octavian Goga)

 

Așteptăm cu drag răspunsurile voastre, în scris, în decurs de 20 de zile de la apariția revistei. Răspunsurile expediate cu întârziere riscă a nu fi evaluate.

Vă dorim mult curaj și succes!

Rubrică susținută de Elena LEAH, master în filologie
calea spre Olimp

HISTORIA EST MAGISTRA VITAE

Continuă concursul Historia est magistra vitae. Fiți perseverenți și originali! Câștigătorilor li se vor oferi premii și diploma redacției.

 

ETAPA a II-a:

1. Identifică din sursă evenimentul și determină două cauze și două consecințe.

,,Tudor, Tudor, Tudorel, / Dragul mamei voinicel! / De când mama ți-ai lăsat / Și olteni ți-ai adunat /Pe ciocoi să-i prinzi în gheară / Și s-alungi grecii din țară, / Mult la față te-ai schimbat / Și mi te-ai întunecat!” (Vasile Alecsandri, Visul lui Tudor Vladimirescu)

2. Determină, ținând cont de sursă, un eveniment de amploare la care a participat personalitatea menționată. Explică prin două argumente importanța acestei personalități. ,,Ioana d'Arc trăiește încă. În ciuda faptului că au ars-o, continuă să trăiască, deoarece ea a obținut ÎNVIEREA și toți atomii fizici i-a reunit cu puterea Învierii. Astfel că, actualmente, posedă corp fizic, își păstrează același corp și trăiește în Templul din Boemia”. (Samael Aun Weor)

3. Determină din sursă evenimentul/fenomenul/procesul și apreciază-i importanța, formulând două argumente.

 

Așteptăm răspunsurile voastre timp de 20 de zile de la apar

Rubrică susținută de Alina FELEA, doctor în istorie, conferențiar cercetător