drepturile tale

NU TE ÎNGRIJORA!

Rubrică susținută de Maia BĂNĂRESCU, Avocat al Poporului pentru drepturile copilului (Ombudsman)

Cum procedez și cui mă adresez în această perioadă, în cazul în care un membru din familie se simte rău (are febră, tușește, strănută sau respiră greu) sau când acesta a fost luat de urgență la spital?

Silvia D., 15 ani,

Criuleni

Dacă nu este un alt matur în preajmă, atunci tu ești responsabil să acționezi. Este important să cunoști că  numărul la care apelezi Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență al țării noastre este 112. Pentru ca să-l ai mereu la îndemână, îl poți scrie pe o foaie pe care să o lipești lângă telefon. S-ar putea să ia ceva timp până îți răspunde un operator, cu toate acestea, trebuie să ai răbdare și să fii calm, pentru că persoana ar putea fi ocupată cu altcineva care la fel are nevoie de ajutor. Trebuie să fii pregătit pentru a povesti cu exactitate ceea ce se întâmplă și pentru a oferi câteva date de care va fi nevoie: numele, adresa unde te afli, numărul de telefon. După ce operatorul te-a informat despre faptul că în curând vine cineva
în ajutor, nu ai decât să aștepți și să fii de ajutor membrului de familie care se simte rău.

Nu te îngrijora! În orice caz, nu vei rămâne neajutorat, pentru că toate autoritățile sunt obligate să acționeze. În primul rând trebuie să cunoști că ,,Ambulanța” anunță primarul și asistentul social din localitatea ta, care, la rândul lor, trebuie să caute ruda cea mai apropiată la care să stai în perioada în care membrul tău de familie va fi îngrijit și tratat de către medici. Dacă nici această rudă nu este de găsit, atunci trebuie să știi că există Centre de Plasament Temporar, care nu sunt altceva decât ceva asemănător casei tale – îți oferă adăpost, hrană, grijă și activitate până ce membrul tău de familie revine acasă.

Reamintim că în această perioadă este necesar să stăm acasă și să avem grijă de cei în vârstă, să-i ajutăm atât la treburile casnice, cât și în situații asemănătoare cu cele de mai sus. Trebuie să ne spălăm cu regularitate  pe mâini, să fim responsabili față de orele on-line și să fim cu gândul la faptul că, într-un final, TOTUL VA FI BINE!