galeria Minervei

ODISEEA COUSTEAU

Condiția pentru cunoaștere este curiozitatea.

J.-Y. Cousteau

Jacques-Yves Cousteau – fiul devotat al oceanelor  a fost un simbol al neliniștitului secol XX, un adept aprig al cunoașterii lumii miraculoase a mărilor și oceanelor. Deși suprafața apelor de pe Terra predomină, omul prea puțin cunoștea despre tainele lor. Lui Jacques-Yves Cousteau, devenit legendă încă în timpul vieții, îi datorăm interesul civilizației față de lumea oceanelor.

Jacques Yves-Cousteau (11.06.1910 – 25.06.1997, Paris) s-a născut la Saint-Andre-de-Cubzac din regiunea Gironde (Franța), în familia avo-catului Danielle și a Elizabetei Cousteau. Tatăl său devenise, pe timpuri, cel mai tânăr doctor în drept din Franța, iar mama provenea dintr-o familie de farmacist. Familia călătorea mult, astfel că cei mici erau frecvent în sânul naturii și învățau să observe tot ce se pe-trece în jur. Când avea 10 ani, familia a plecat în SUA, unde tatăl urma să-și continue activitatea. Timp de doi ani Jacques a învățat engleza și a reușit să îndrăgească tehnica. Revenind în Franța, băiatul a construit un model de electromobil, apoi și-a procurat o cameră de luat vederi, pe care o lua în toate călătoriile. Avea doar 13 ani când a scris prima sa carte, O aventură în Mexic.

Deși era un băiețel inteligent, curios, pasionat de multe activități, la școală nu rupea deloc stele din cer. Nemulțumiți de succesele lui, părinții l-au transferat la un internat cu disciplină strictă. Drept rezultat, Jacques a încheiat studiile cu mențiune. Când avea 20 de ani, s-a înscris la Academia Navală. Aici a avut parte de o călătorie de vis, în jurul lumii, la bordul navei Jeanne d’Arc. În 1936 a cunoscut ochelarii pentru scufudări și, de atunci, lumea mărilor și oceanelor avea să-l cucerească o dată pentru totdeauna. Apoi i-a perfecționat semnificativ, transformându-i într-un atribut de nelipsit pentru scufundări.

Iurie SCUTARU, doctor în științe