nimic altceva

ATENȚIE LA POZIȚIA ÎN BANCĂ ȘI LA GREUTATEA GHIOZDANULUI!

DE VORBĂ CU ROMAN POTAPENCO, KINETOTERAPEUT, TERAPEUT MANUAL, SPECIALIST ÎN VERTEBROLOGIE ȘI ÎN RECUPERAREA PATOLOGIILOR MUSCULOSCHELETALE

 

— Se spune că greutatea ghiozdanului afectează corpul copilului…

— Aveți absolută dreptate. Aceasta este una dintre cele mai importante probleme, care afectează postura copilului, fiind cauza principală care favorizează dezvoltarea proceselor scoliotice la nivelul coloanei vertebrale și a patologiilor musculare asociate de tip miofascial (când dor mușchii spatelui sau ai gâtului, care treptat duc la torsiuni și blocări vertebrale). De aceea trebuie să ținem cont de toate aspectele dez-voltării armonioase a copilului, și anume de poziția în bancă, de tipul ghiozdanului și de modalitatea de purtare a lui, de încălțăminte, de activitatea fizică etc. Elevii în ziua de azi, în special cei din clasele I-IV, sunt supraîncărcați cu materiale didactice, acesta fiind un factor care tot influențează greutatea ghiozdanului. De aceea o consultație la kinetoterapeut poate preveni apariția unor astfel de patologii.

— La ce trebuie să fie atent un părinte atunci când alege ghiozdanul copilului?

— Orice abatere corporală care la prima vedere pare neînsemnată, de facto, poate fi un indiciu care să arate că există probleme la coloana vertebrală. De aceea la procurarea unui ghiozdan, părinții trebuie să fie atenți la simetria lui, la modalitatea de reglare a bretelelor, la existența unei curelușe pentru zona abdominală-lombară, la forma ghiozdanului, mai ales la partea care intră în contact cu zona spatelui, care trebuie să fie dură, dar adaptabilă acestuia. Copilul trebuie să poarte curelușele pe ambii umeri, să evite purtarea ghiozdanului doar pe un umăr, fapt care poate provoca procese de compensare paravertebrală care, la rândul său, poate duce la apariția treptată a bolii scoliotice.

— Sunt fetele mai susceptibile decât băieții la astfel de afecțiuni cauzate de greutatea prea mare a ghiozdanului?

— Da, sunt. Acest fapt se datorează proceselor diferite și individuale de dezvoltare musculoscheletală la băieți și la fete. Acestea sunt mai fragile din cauză că sunt mai puțin supuse activității fizice și din cauza lipsei tonusului muscular ridicat. Cel mai frecvent fetele au de suferit de boala scoliotică (ea apare cu 80% mai des la fete decât la băieți, la vârsta cuprinsă între 8 și 18 ani).

— Cât timp ar trebui să petreacă un copil în poziție șezândă, chiar și atunci când postura este una corectă?

— Literatura de specialitate ne sugerează că poziția șezând trebuie să se limiteze la 40–50 de minute, după care trebuie să se facă anumite mișcări active sau înviorare de 10–20 de minute. Astfel, în timpul zilei, orice poziție șezând trebuie să fie întreruptă cu mișcări active la fiecare 40 de minute. În caz contrar, spatele obosește și acumulează presiune, care se transformă ulterior în sindroame dureroase, scolioze și hernii de disc.

Pentru NOI – Olesea CURMEI