nimic altceva

NU ZIDURILE FAC O ȘCOALĂ, CI SPIRITUL CARE DOMNEȘTE ÎN EA

DE VORBĂ CU IGOR ȘAROV, MINISTRUL EDUCAȚIEI, CULTURII ȘI CERCETĂRII

— Școala le predă elevilor matematică, chimie, istorie..., dar prea puțin îi învață să cugete liber, să devină oameni de sine stătători și nu le oferă o pregătire psihologică bună...

— Vă amintiți orele de matematică de care pe alocuri se temeau mulți dintre noi? Sau cele de istorie, pe care mulți le considerau dificile, pentru că păreau un șir nesfârșit de ani și domnitori pe care nu îi cunoșteam? Spre exemplu, finlandezii au eliminat aceste temeri. În centrul școlii lor nu este materia, ci elevul. Tocmai din acest considerent ne axăm pe educația centrată pe copil/cel ce învață, promovând dezvoltarea personală a fiecărui elev în parte, care include activitățile și experiențele ce au ca scop final îmbunătățirea stării de conștientizare, dezvoltare a talentelor și abilităților personale, îmbunătățirea calității vieții și contribuirea la realizarea aspirațiilor și visurilor personale.

— Unii elevi, care nu prea străluceau la carte, au ajuns mai apoi buni întreprinzători: businessmeni, șefi de firme, directori de întreprinderi, chiar miniștri și deputați. Alți elevi, care au luat în școală note bune și foarte bune, abia de se descurcă în viață. Cum explicați acest fenomen?

— Știți, câteodată viața ne oferă experiențe inedite, lecții ieșite din comun. Or individul reflectă asupra dezvoltării personale și profesionale, prin implicarea în procesul de învățare permanentă, care contribuie nemijlocit la îmbunătățirea performanțelor. Este necesar să înțelegem că abordarea pragmatică a învățării este mult mai importantă decât studiul științific. Prin urmare, cei care ajung oameni de succes au competențe acțional-strategice, care uneori primează domeniului cognitiv. De aceea, în prezent această competență este pe larg abordată metodic, dar în același timp insistăm asupra unor modele de comportament pe care le furnizează disciplinele noi sau actualizate: Dezvoltarea personală și Educația pentru societate. Aspectul conativ al competențelor ne interesează mai mult ca niciodată, adică îl învățăm pe elev să ajungă la comportamente, nu doar la cunoștințe. Or, aici este binevenit să spunem că o competență înseamnă ce știi să faci cu ceea ce știi.

Valerie VOLONTIR