nimic altceva

PENTRU A CÂȘTIGA LA ERUDIT CAFE, TREBUIE SĂ JOCI

Din arhiva personală

DE VORBĂ CU MARCEL SPĂTARU, GAZDA EMISIUNII ERUDIT CAFE

— Activați și locuiți la București, faceți naveta la Chișinău doar pentru a realiza emisiunile Erudit Café. Nu e complicat?

— Erudit Café s-a născut din pasiunea pentru jocurile intelectuale. Ca orice pasiune, aceasta cere unele sacrificii, mai mici sau mai mari. Deși filmările se realizează uneori într-un ritm alert: ajung la Chișinău la opt dimineața după o noapte de traseu, iar la amiază deja filmăm, e un efort care stimulează endorfinele. E ca sportul preferat: deși te obosește, te face să te simți bine. Filmările pot dura până la șase ore, dar nu simt aproape niciodată foamea sau setea.

— Când și cum a apărut Erudit Café?

— Emisiunea a apărut ca o încercare de colaborare între Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale (www.cuc.md) și Redacția emisiunilor pentru tineret de la Moldova 1 în anul 2008. Clubul exista deja de aproape opt ani, pe atunci organizam concursuri (netelevizate) cu până la 50 de echipe. Realizatorii TV Galina Furtună și Gheorghe Lozovanu au crezut în noi și ne-au dat o șansă. Încercarea a fost un succes, pentru că iată deja de 12 ani colaborarea noastră continuă și emisiunea apare aproape săptămânal. Nu am făcut calculele exacte, dar probabil că de la începuturi până acum s-au filmat peste 500 de emisiuni și s-au jucat peste 10 mii de întrebări.

Primele emisiuni s-au filmat prin diverse localuri din Chișinău și câțiva ani am tot cărat mesele acelea mari prin cluburi de noapte, librării și chiar cantine. Deși nu s-a investit foarte mult în emisiune la început, aceasta era unică în felul său – avea un fler de autenticitate. Se vedea lipsa noastră de experiență, dar aș vrea să cred că asta ne făcea mai veridici, mai adevărați. Echipele participante erau formate în clubul de jocuri intelectuale și aveau deja cunoștințe vaste și multă experiență, de aceea reușeau să răspundă la majoritatea întrebărilor, deși pentru mulți telespectatori acestea erau, probabil, dificile. Regulile s-au schimbat pe parcurs și se vor adapta probabil și în continuare. Principiul de bază însă a rămas neschimbat: Erudit Café e un joc între două echipe care răspund la întrebări cu indicii ce vin pe rând cu un grad de dificultate în descreștere.

— Cine și cum poate participa la emisiunea Erudit Café?

— Nu există limite de vârstă pentru participanți, dar publicul nostru țintă sunt, bineînțeles, tinerii. De orice vârstă, ca să utilizez un clișeu. Totuși, pentru a compensa diferențele de experiență, organizăm periodic concursuri între liceeni sau între echipele din raioanele țării. Aceste sezoane speciale au, de regulă, cel mai mare succes. Cele mai reușite concursuri au fost de-a lungul timpului Cupa Liceelor și cupele tematice dedicate țării noastre, la care au participat echipe din mai multe raioane.

Iuliana ȘCHIRCĂ