nimic altceva

PENTRU MINE PARADISUL E SALA DE TEATRU/CINEMA

DE VORBĂ CU LARISA TUREA, CRITIC DE TEATRU ȘI CINEMA, ESEIST, DRAMATURG

 

— Ați avut și experiența predării. Cum a fost acea perioadă?

— Absolut fascinantă, cu certitudine am învățat mult mai mult eu de la elevii mei decât ei de la mine.

— Povestiți-ne despre familia dvs. Apropo, sunteți soția dlui Valeriu Turea, primul redactor-șef al revistei NOI. Ați reținut atmosfera acelei perioade?

— Era o periodă de avânt spiritual, de renaștere: Valeriu Turea senior a schimbat, literalmente, fața revistei, i-a dat și actualul nume, botezând-o NOI. Era un nucleu de spiritualitate elevată, scriitori precum Grigore Vieru și Spiridon Vangheli îi treceau cu drag pragul; Nicolae Dabija la NOI a început serialul său de larg răsunet Din tată în fiu, poeții Vasile Romanciuc, Ion Hadârcă alegeau revista pentru a-și publica creațiile, la îndemnul redactorului-șef Ioan Mânăscurtă a scris nuvela Artefact.

— Care sunt principiile/valorile promovate de dvs. în calitate de părinte? Ce provocări deosebite ați avut în această calitate?

— Nu sunt o mamă bună, dimpotrivă: cei trei feciori ai noștri au crescut cu cheia la gât, s-au descurcat singuri, s-au educat unul pe altul (e o diferență măricică de vârstă între ei, șase ani).

— Aveți un mesaj pentru cititorii revistei NOI, în special pentru cei îndrăgostiți de literatură și teatru?

— Unicul sfat este să fie fericiți! Să profite din plin de anii dulci și fără griji majore, să citească, să se plimbe cât mai mult, să-și facă prieteni nu doar pe Facebook și Instagram, ci și în viața reală; prieteni la cataramă cu care să se joace în aer liber, să discute despre câte-n lună și-n stele, să meargă la teatru și la cinema, să asculte muzică, să se distreze...

Elena LEAH