nimic altceva

CAPUL GHIDEAZĂ MÂINILE (De vorbă cu Gheorghe VICOL, șeful secției Combustiologie, Spitalul Clinic Republican pentru copii Emilian Coțaga)

— Ce le recomandați părinților și copiilor pentru a evita traumatismele?
— Accidentele casnice la copii nu sunt o întâmplare. Întrebați-vă, dragi cititori, cum și de ce o cratiță sau un ceaun pe plită pot fi un pericol pentru voi.

Copiii se accidentează atunci când sunt încălcate trei reguli de bază: supravegherea constantă a copilului; securizarea casei; renunțarea adulților la unele comportamente periculoase pentru copil.

— Vedeți vreo diferență între generația medicilor Dvs. și cea de astăzi?

— Colegii mei aveau cultul cărții. Eram avizi de informație, doream să fim în pas cu progresele de specialitate și căutam uși spre literatura de profil. Umblam după profesorii noștri zi și noapte, doar astfel știam, că vom fi buni în domeniul ales. Acum, cu regret, unii galopează cu mai puțină dăruire de sine. Cei care aspiră la această profesie trebuie să conștientizeze că e o muncă complexă. Ești obligat să înțelegi suferința cuiva, doar astfel el devine cooperant și ajută în finalizarea favorabilă a unui act chirurgical. Toate acestea însă și încă multe altele nu se fac la galop.

— În cazul producerii accidentelor, cum acordăm primul ajutor până la sosirea ambulanței?

— Răciți zona afectată sub un jet de apă rece curgătoare pînă se ameliorează durerea. înde-părtați hainele, dar numai dacă nu sunt lipite de pielea arsă, în caz contrar, tăiați haina în jurul zonei cu problemă. Nu aplicați gheață pe arsură, pentru a nu suferi în urma degerăturii. Evitați leacurile băbești, ele pot dăuna mai mult. Nu aplicați ulei, unt, alcool sau oțet pe arsură. Nu spargeți bășicele cu apă, favorizează afectarea rănii.

— Este Republica Moldova aliniată la standardele occidentale din punctul de vedere al tratamentelor de ultimă oră, dar și al pregătirii medicilor?

— Performanțele sunt comparabile. Am avut oportunitatea de a acumula experiență și în alte țări europene, cu plasticieni din Turcia, Rusia, Ro-mînia ș.a. Colaborăm cu Centrul de Arsuri din SUA (Seattle, Portland), unde am și fost într-un schimb de experiență și trebuie să recunosc că suntem departe de ei, dar mă bucur nespus de mult că și în condițiile de față reușim să facem tot posibilul ca să fim la nivel și pacienții noștri să be-neficieze de servicii de calitate.

— În ajun de sărbătorile de iarnă ce amintire stăruie în memoria Dvs.?

— Noi toți în jurul mesei... Împreună e cuvîntul care își face culcuș în inima mea de sărbători. De-a lungul anilor am cultivat această tradiție și în familia mea, care, de sărbători, oriunde ar fi, trebuie să se reunească. Doar astfel prindem aripi și vi-săm. Vremea trece, noi îmbătrînim, dar casa plină de copii și nepoți e cea mai mare fericire a unui om.

— Ce sfaturi le oferiți tinerilor care își propun să urmeze medicina?

— Fiți profunzi, fără superficialitate. Dacă veți munci, veți fi studioși și veți avea un scop distinct, veți reuși cu siguranță. Dați dovadă, dragii mei, de dragoste pentru medicină, care te obligă să fii cinstit față de propria persoană și toți cei care te înconjoară. Când faci ceea ce îți place, nimic nu este greu. Și, principalul, învățați să fiți oameni buni...

 

 

 

Daniela CODREANU