fii sănătos!
Rubrica sustinuta

PUTEREA ÎMBRĂȚIȘĂRILOR

Recent am aflat despre apariția unei noi profesii – Professional hugger, adică specialist în îmbră-țișări. La început m-am amuzat pe seama acestui termen, ca mai apoi cineva să-mi confirme că, într-adevăr, există o astfel de meserie. Este dovedit științific faptul că toți avem nevoie de contactul fizic cu cei dragi. Suntem captivi într-o lume agitată, iar, din cauza tehnologiei moderne care ne oferă posibilitatea să comunicăm între noi virtual, în ultimul timp contactăm direct tot mai rar. Așa au apărut unele persoane care își câștigă existența din îmbrățișatul persoanelor aflate în diverse stări emoționale și având nevoie de acest gest.

Dincolo de senzația plăcută pe care o oferă îmbrățișările, acestea au nenumărate beneficii, atât mintale, cât și fizice.

Tot mai multe studii ne în-deamnă să nu ne jenăm să ne manifestăm afecțiunea față de apropiații noștri și să-i cuprindem cât mai des. Îmbrățișările ne ajută să fim mai răbdători, să apreciem mai mult lucrurile din jur și să fim mai fericiți. Până și îmbrățișatul animalelor de companie are un impact pozitiv asupra stării generale de sănătate.

În timpul unei îmbrățișări, în organism se eliberează o cantitate generoasă de serotonină – hormonul fericirii. Acest hormon este responsabil de buna dispoziție, alungă frica și stresul. Îmbrățișările sunt la fel de benefice ca meditația, întrucât te ajută să treci mai ușor peste evenimentele neplăcute și să-ți recapeți liniștea. În timp ce îmbrățișăm pe cineva sau suntem
îmbrățișați, toți mușchii se relaxează, iar tensiunea din corp se echilibrează. Astfel, se reglează și circulația sângelui, iar dacă există anumite dureri, acestea scad din intensitate.

Uimitor, îmbrățișările ne pot întări sistemul imunitar. Presiunea ușoară asupra sternului determinată de îmbrățișare stimulează glanda timus. Această glandă contribuie la producția celulelor albe din sânge care luptă împotriva bolilor. În același timp, îmbrățișările cresc nivelul de hemoglobină în sânge.

Psihologic vorbind, îmbrățișările apropie oamenii. Acestea îi fac să se simtă în siguranță, protejați și aduc un plus de încredere în propria persoană. Mai mult decât atât, îmbrățișările reduc agresivitatea în rândul tinerilor. Oricând izbucnește în casă, la școală sau în cercul de prieteni o discuție, o neînțelegere, încercati să soluționați problema împreună și să vă
îmbrățișați. Acest lucru va ajuta la restabilirea armoniei.

Valeria PRODAN