S-a născut pe 10 februarie 1951, în satul Lipețkoe, regiunea Odesa. Este licențiat al Institutului Politehnic S. Lazo din Chișinău.

Activează ca deputat în Parlamentul Republicii Moldova (2005 – 2009), membru al Comisiei Europene a Federației Internaționale a Dansului Sportiv (WDSF) (din 2007), membru al Comitetului Național Olimpic (1994 – prezent). Gradul de arbitru principal al Federației Internaționale a Dansului Sportiv (WDSF) (din 2007). Este președinte și antrenor principal al Clubului Sportiv de Dans Codreanca, Colectiv Emerit al Republicii Moldova, multiplu campion mondial și european la dans sportiv (din 1973).

Deține titlurile: Lucrător Emerit al Culturii din Republica Moldova, Antrenor Emerit al Republicii Moldova (1988) și Artist al Poporului (2011). Este cavaler al Ordinului Republicii (2001).

 

— Stimate dle Petru Gozun, de unde și de la ce vârstă se trage pasiunea dvs. pentru dans?

— Pasiunea mea pentru dans s-a născut încă în anii de școală. Dansam și cântam în cadrul diverselor cercuri, participam la competiții, în cadrul ansamblului școlar. Totuși, am început să mă ocup profesional de dansuri mai târziu, când deja îmi făceam studiile la universitate. Mai întâi au fost dansurile populare, iar din 1971 am continuat cu cele sportive.

— Unde v-ați făcut studiile?

— Studiile primare și liceale le-am făcut în satul Lipețkoe, raionul Kotovsk din regiunea Odesa. Am absolvit școala cu distincție, apoi mi-am continuat studiile la Institutul Politehnic din Chișinău, în perioada 1968 – 1973.

— Cum a apărut Clubul de Dans Sportiv Codreanca? De unde vine acest nume?

— Am format clubul în aprilie, 1973, fiind student în anul V la institut, în incinta Școlii Nr. 36, apoi la uzina Șciotmaș (în prezent, Sigma). Am început cu aproximativ 200 de sportivi, al căror număr a crescut mult pe parcursul anilor. Numele Codreanca a provenit de la o fată care locuia în codri, deci Codreanca derivă de la cuvântul codru.

— Câți copii înscriși și câți dansatori de performanță numără Codreanca în prezent?

— Avem circa 1000 de sportivi, dintre care 400 sunt de performanță, la nivel național și interna  țional, participând regulat la competiții inter-naționale, campionate sau cupe mondiale și europene.

— O parte dintre dansatori sunt și ei, la rândul lor, antrenori...

— Așa este. Dansatorii de performanță, campioni mondiali si europeni, predau grupelor mici, adică dansatorilor care dețin clase mai joase decât antrenorul, astfel dezvoltând potențialul tânăr al Clubului Codreanca și transmițând generațiilor următoare experiența bogată obținută la diverse competiții internaționale. [...]

Pentru NOI - Valeria PRODRAN