Mihai POTÂRNICHE (04.01.1951, Păhărniceni, Orhei).

Membru al Uniunii Artiștilor Plastici, al Uniunii Jurnaliștilor și al Uniunii Artiștilor Fotografi din Republica Moldova.

A vernisat 40 de expoziții personale de fotografii atât în țară, cât și peste hotare.

Publicații: albume de fotografii Acasă. Amintiri..., 1991, Acasă. Portretele pământului, 2006, CD Acasă. Ardere. Frământ. Renaștere, 2006, Acasă. Revenire, 2011.

Laureat al Premiului Național al Republicii Moldova (2017), Maestru al Artei al R.M. (1993). Este decorat cu Ordinul de Onoare (2015).

 

Fiind student în anul întâi la Jurnalism, pasionat deja de fotografie, în ziua de 7 noiembrie, mă aflam la demonstrația cu parfum sovietic din centrul capitalei, când un cunoscut mi l-a arătat pe unul din grupul de fotografi: Îl vezi, e Mihai Potârniche... Fotografiază Mihai Potârniche... Mai apoi, trecând pe la numeroasele redacții din Casa Presei, propunând textele sau fotografiile mele, adeseori auzeam: Ai văzut reportajul fotografic din numărul de azi al lui Potârniche?... Mihai Potârniche le-a tras chișca multor fotoreporteri cărunți... Potârniche îl va fotografia pentru revista noastră pe actorul omagiat...

Să-i dăm cezarului ce-i al cezarului — fotograful Mihai Potârniche a demolat peste noapte vechile clișee și trasee ale fotojurnalismului din presa noastră. El a deschis multora ochii — se poate fotografia altfel. Nimeni nu neagă acest fapt. Mihai Potârniche a apărut în paginile ziarelor și ale revistelor, la numeroasele expoziții de fotografie de grup și personale, cu lucrări de o altă ținută, cioplite cu multă finețe în stil național. Potârniche găsea peisajele caracteristice coloritului și reliefului basarabean, iar în pozele cu oameni — copil, adolescent, bătrân, agricultor, scriitor, interpret sau academician... —  știa a scoate în lumină sufletul acestora. Era fidel fotografiei alb-negru, fiindcă ea e mai profundă, concentrează ochiul și mintea; e reală și are mai multă individualitate decât cea color, care, deseori, îți fură privirea și nu te poți concentra asupra mesajului. [...]

Valerie VOLONTIR