Acum 15 ani, în cadrul proiectului „Salut, Galaxie”, a fost transmis în cosmos primul radiomesaj interstelar al copiilor de pe planeta Pământ, adresat civilizațiilor extraterestre.

 

Oricare dintre noi, de la copii la adulți, este fascinat de frumusețea și splendoarea cerului nocturn cu miriade de stele. Când aflăm, la școală, că acestea nu sunt altceva decât niște „sori”, la fel ca Soarele nostru, în jurul cărora se rotesc planete care pot fi asemănătoare cu Pământul nostru, ne punem întrebarea: există oare pe acele planete ființe inteligente? Și dacă dorim să aflăm răspunsul, de ce să nu le trimitem extratereștrilor un mesaj?

În întreaga istorie a civilizației noastre terestre, au fost elaborate și realizate până în prezent patru proiecte de transmisie a unor radiomesaje interstelare.

Primul radiomesaj, cunoscut ca mesajul lui F. Drake (SUA) sau mesajul Arecibo, a fost transmis la 16 noiembrie 1974 cu ajutorul celui mai mare radiotelescop din lume, Arecibo, având diametrul antenei de 305 m, situat în Puerto Rico. Mesajul cu durata de 3 minute, adresat civilizațiilor extraterestre din galaxia noastră, Calea Lactee, a fost trimis spre roiul stelar globular M13 din constelația Hercules. Acesta conține cifrele sub formă codificată, numerele atomice ale unor elemente chimice, schema moleculei de ADN (acid dezoxiribonucleic) și numărul atomilor din ea, imaginea stilizată a unui om și numărul populației de pe Pământ, structura schematică a sistemului nostru solar și schema radiotelescopului care a transmis mesajul.

Ștefan D. Tiron,

cercetător științific, AȘM