Marinela LUNGU, cl. a IX-a (Fălești). Poemul, cu unele amendamente neglijabile, impresionează și denotă certe calități poetice. Sentențios, concis, antrenant, acesta amintește de celebrele texte semnate de Rudyard Kipling sau Octavian Paler. Așteptăm și alte lucrări.

Elena PORUBIN, cl. a IX-a (Holercani, Dubăsari). Vorbind cu un anumit avans, se poate spune că macazul strădaniei tale s-a schimbat în bine. Ai intrat într-o fază prolifică, expresivă. Textele beneficiază de formulări inedite și turnuri neașteptate. Atenție la finaluri, la unele asperități de limbaj și la lunecarea în gratuitate. Succes în continuare.

Mihaela BURLAC, 17 ani (Cobani, Glodeni). Un text cursiv. Ar fi bine să acumulezi un ciclu de 5-7 poezii și să-l trimiți pentru a ne putea face o impresie mai amplă.

Dumitrița CARAMAN, 15 ani (Brăviceni, Orhei). „Mica scriitoare din Brăviceni”, după cum te autonumești, cu două cărți la activ, într-adevăr merită toată atenția prin elanul său, multitudinea temelor abordate și procedeelor utilizate. În același timp, munca cea mare abia începe. Trebuie să te debarasezi de descriptivismul fad, fără de nerv poetic, să te înveți să dai la o parte textele „crude” pentru a reveni iar și iar, decantîndu-le, iluminîndu-le.

Lucia JALBĂ, cl. a VIII-a (Răzeni, Ialoveni). Dragos-tea adolescentină explorează un filon meditativ cu inflexiuni cvasifilozofice și invită la coparticipare la actul de gîndire. Felicitări!

Ruslana CABURGAN, 13 ani (Cioburciu, Ștefan-Vodă). Prietenia, cu unele retușări redacționale, vine să analizeze în profunzime fenomenul relației în cauză. Se remarcă și povestirea Prin sete spre glorie. Dincolo de cîteva ușoare nepotriviri, ai reușit să „intri” în poemul Alexandru refuzînd apa de Ștefan Augustin Doinaș și să faci parte din el, ca apoi să revii, încărcată de învățăminte, la linia principală a subiectului.

Nicoleta NANI, 15 ani (Ulmu, Ialoveni). O cuprindere globală a problemei spațiului din punctul de vedere al pămîntenilor. Interesant, bine expus. E o temă la care ai putea să mai revii.

Adrian IOVU, cl. a IX-a (Bardar, Ialoveni). Doar într-o anumită accepție e posibil să urmărești coerența textului. Se întrevede o discrepanță între intenție, între imaginea, gîndul pe care vrei să le redai și textul propriu-zis, derutat de cunoașterea slabă sau plasarea nereușită a cuvintelor.

Andrei FRĂȚESCU (Ivancea, Orhei), Roman FULGA (Cuhureștii de Jos, Florești). Mai multe declarații neacoperite din punct de vedere artistic decît sentiment și fior poetic.

Mădălina ICHIM, cl. a XII-a (Flocoasa, Cantemir). Este de apreciat efortul, limbajul elevat, stilul clasicizant. Dar acestea, deocamdată, nu pot scoate la mal carul poeziei afectat de confuzii, utilizări inadecvate a unor cuvinte și stîngăcii. Merită, totuși, să insiști!

Nu numim autorii cu lucrări ocazionale sau mo-deste, totodată, sfătuindu-i să insiste și să revină.

Vă dorește inspirație și succes

Leo BORDEIANU