De vorbă cu Maria Pilchin, scriitoare,

Șefa Bibliotecii Centrale a Bibliotecii Municipale B. P. Hasdeu

Maria Pilchin (n. 26 ianuarie 1982, satul Răuțel, raionul Fălești), poetă, critic literar, eseistă, prozatoare, membă a Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și a Uniunii Scriitorilor din România. Șefa Bibliotecii Centrale a Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu, directoare de marketing a Editurii ARC, prezentatoarea emisiunii Lecturi a la carte, TVM, și jurnalistă social-media la Radio Europa Liberă Moldova. A debutat în calitate de critic literar în 2013, iar în poezie în 2015. Cărți: Zarathustra e femeie, 2018, Poezie, Eros și Putere, 2017, Realități poetice în zigzag, 2017, Poeme pentru Ivan Gogh, 2015; De mână cu Marele Joker. Eseuri literare, 2013; Praguri critice, 2013. A publicat poeme, eseuri şi cronici literare în revistele România literară, Luceafărul de dimineață, Familia, Dialo-gica, Vatra, Metaliteratura, Moldova, Contrafort, Revista literară, Viața românească, Tribuna, Scriptor, Hyperion, Dacia literară, Convorbiri literare ș.a. Este prezentă în mai multe antologii de poezie, proză și eseu. Este deținătoarea mai multor premii literare și distincții de prestigiu din Republica Moldova și România.

— De la cine ați deprins arta scrisului?

— De la profesoara mea de limbă și literatură română Svetlana Sârbu. Mi-a încurajat mereu felul de a fi și de a gândi. Arta scrisului o purtam în mine genetic. Și mama, și tata scriau, așa cumva în sertar, un fel de scriitură pentru casă. Mama chiar a scris o piesă de teatru despre moldovenii plecați de acasă în alte republici sovietice. 

— Cum alegeți titlul unui text sau al unui volum?

— Cred că el mă alege. Vine de undeva. Un fel de intuiție a scrisului. În literatură e nevoie să ai neapărat un acut simț al limbii, al ideilor și al contextului în care trăiești și scrii.

— Nichita Stănescu afirma: Toți am vrut să fim Baudelaire, dar cine ar fi vrut să-i trăiască viața? În cazul dvs., ce situații, ce oameni au contribuit direct sau indirect la devenirea personalității de azi?

— M-au influențat câțiva pedagogi și câteva lecturi din opera lui: Borges, Bacovia, Baudelaire, Kafka, Blaga, Sorescu, Bulgakov ș.a.

— Citiți foarte mult. Care a fost cea mai dificilă carte citită până acum?

Biblia. E o lectură dificilă, așa cum foarte repede am înțeles că nu poate fi citită niciodată până la capăt. E cartea care ne-a constituit ca civilizație creștină, o carte a întregii lumi. Oare istoria lui Avraam, a lui Iov, a lui Iisus, a lui Pavel etc. nu e istoria întregii omeniri?!

Pentru NOI — Elena LEAH