Examenele de bacalaureat reprezintă un final care încununează 12 ani de muncă asiduă pe băncile școlii. În 2016, o singură elevă a obținut media egală cu 10 la examenele de bacalaureat, în 2017 – trei, iar în acest an – 18. Îi felicităm pe toți și le urăm succes în domeniile pe care și le-au ales și nu în mai puțin complicata artă a vieții.

La întrebările: Ce te-a motivat să perseverezi în studiu și Ce sfaturi le-ai da celor care au examenul de bacalaureat în față? ne-au răspuns câțiva dintre acești elevi cu rezultate remarcabile.

Elena GROSU, IPLT Gheorghe Asachi, Ungheni: Succesul îl datorez profesorilor de la LT Gh. Asachi, unde mi-am făcut cei 12 ani de studii, părinților care m-au susținut, m-au încurajat mereu, prietenilor, dar și mie – căci nu am încetat să cred în visurile mele, în forțele mele și în faptul că pot și că este posibil să ai note foarte bune la bac.

Sincer, nu m-am așteptat că voi avea 10 pe linie, mă gândeam și la note de 9, nu pentru că nu eram sigură de ce am scris, dar știam că e greu să obții un rezultat maxim. A fost o surpriză extrem de plăcută, pe care nu o voi uita niciodată. Eram fericită, că am foarte multe oportunități acum și pot să-mi construiesc un viitor frumos, că mi-am făcut părinții mândri de mine, că am reprezentat cu cinste liceul în care am învățat și am fructificat efortul profesorilor. Examenele mi s-au părut bine structurate, pe ințelesul elevilor, nu a fost nimic derutant, totul corespunzând programei de studii.

Celor care urmează să treacă prin aceleași emoții le recomand să nu lase toată munca pentru ultima sută de metri. Oricât ai învăța în ajun, nu e de ajuns. Atunci, e o presiune foarte mare și dis-tructivă, care sigur nu ajută pe nimeni. E bine să înveți sistematic, să fii responsabil, să lucrezi foarte mult cu examenele de bacalaureat din anii trecuți, pentru că e o experiență care te ajută mult, iar înainte de examen doar să-ți împrospătezi memoria.

Cvintilian ROȘCA, IPLT Miguel de Cervantes, Chișinău: Probabil, motivația de a persevera în studiu, pentru fiecare om, este diferită. În cazul meu, cred că, inițial, olimpiadele la care am participat mi-au oferit posibilitatea de a cunoaște persoane mult mai bine pregătite decât mine. Astfel, în momentul în care descoperi elevi cu un nivel de cunoaștere mai avansat, evident, tinzi spre egalarea acestei disproporții.

Un sfat pe care aș putea să-l dau ar fi să studieze detaliile, acele subtilități care pot fi utile, atât în cadrul testului, cât și propriei culturi generale.  În momentul în care înțelegi utilitatea disciplinei pe care o studiezi, devine plăcut și să o înveți. Cu timpul, cursa cunoașterii poate să fie și un hobby.

Un sfat judicios ar fi cuvintele lui Steve Jobs: Stay hungry, Stay Foolish./ Mereu să opteze pentru ceva mai bun, să profite de orice oportunitate și vor reuși pe deplin!

 

Pentru NOI — Iuliana ȘCHIRCĂ