Ajuns popular la nivel mondial la începutul anilor ’90, jiu-jitsu brazilian sau BJJ, prescurtare din limba engleză (Brazilian Jiu-Jitsu), este un sport de contact, care, prin folosirea tehnicilor articulare și a strangulărilor, îl forțează pe oponent să cedeze. Ba chiar îi permite unui luptător de talie mică să lupte cu un sportiv de talie mare și chiar să-l învingă, deoarece particularitățile fizice contează mai puțin de această dată.

Știi cumva, dragă cititorule, cine este unicul moldovean cu centură neagră din țara noastră la jiu-jitsu brazilian? Alexandru Bârlea (11 octombrie 1990), multiplu campion național al Republicii Moldova și al României, campion balcanic, antrenor de jiu-jitsu brazilian.

Acest stil eficient de luptă a apărut pe tărâmurile noastre abia în 2004, odată cu venirea lui Robert McMasters, voluntar american la Corpul Păcii, stabilit în comuna Burlacu, raionul Cahul. În iarna lui 2005, dumnealui a început să predea jiu-jitsu copiilor, între care eram și eu. La vârsta de 14 ani, am fost primul discipol al lui Robert McMasters, își aduce aminte cu emoții luptătorul.

Cucerit de splendoarea acestui sport inteligent, un fel de șah pe tatami, Alexandru Bârlea continuă să-l practice și după plecarea antrenorului, iar pentru a crește și a persevera în acest sens, urmează studiile la București, cu antrenorul Tudor Mihăiță. [...]

Daniela CODREANU