Alexandru DIMITROV

Rubrică susținută de Daniela PREAȘCA

Niciun loc nu este ca acasă, cu excepția locuinței bunicii, citeam undeva. Când îmi vin amintiri despre casa bunicilor, mi se face cald în piept și dulce în gură, căci simt gustul de învârtită, simt căldura sobei și zâmbetul blând al celor patru bunici din copilărie. Am fost prima nepoțică și, atunci când intram în casa buneilor, toată atenția era îndreptată spre mine. Da, sunt o alintată, căci toți bunicii mi-au oferit dragoste, sfaturi și mare grijă.

În calitatea mea de nepoțică, am depus efortul să le întorc, în măsura timpului și posibilităților, atenția și grija. Pentru bunici, aveam un COD nescris al conduitei.

Cea mai importantă regulă este atitudinea de grijă – mergând la ei, să întrebați de sănătate, odihnă și pace. Nimic nu se compară cu blândețea pe care le-o acordați și nicio pastilă nu e atât de tămăduitoare precum e o strânsă îmbrățișare. Voi le oferiți energia voastră tinerească, pe când ei vă dăruie înțelepciunea lor echilibrată și coaptă de viață. Astfel, va dispărea sentimentul lor de singurătate și își vor trăi ultimii ani din viață în mulțumire și împăcare.

Următoarea regulă este să le ceri sfaturi. Bunicii sunt o comoară de înțelepciune. Ei cunosc semne despre ploi, friguri, vânturi, despre durata iernii sau verii, despre rodul pământului și puterea soarelui, despre faptele re-le ale omenirii și cum să punem frâu poftelor de viață. Dacă aveți secrete pe care nu le puteți împărtăși părinților, fiți siguri că puteți să le împărtășiți bunicilor. De sunteți la distanță, folosiți alte mijloace de comunicare permanentă cu bunicii. Chiar dacă vă pare că bunicii nu cunosc nimic despre tehnologii și inovații, ei știu multe despre bunul-simț și cum să te menții OM în adevăratul sens al cuvântului.

Dacă e să trecem la lucruri concrete, atunci o regulă potrivită ar fi ajutorul fizic. Le va face plăcere enormă dorința voastră de a-i ajuta, chiar dacă le veți schimba locul instrumentelor sau vaselor. Bunicii care locuiesc la casă la curți sigur că mai cultivă pământul și deci primăvara, vara și toamna au nevoie de încă o pereche de mâini la aceste lucrări.

Regula echilibrului emoțional este la fel de importantă în comunicarea cu bunicii. Ei vă vorbesc calm și cu blândețe, la fel înfrânați-vă vocea și sângele fierbinte pentru a fi cât se poate de adecvați în comportament și vorbire cu ei.