Violeta ZABULICĂ

 

Nicio dificultate nu e de neînvins.

Auguste PICCARD

 

Sec. XX a schimbat paradigma orizontală a oamenilor, oferindu-le celor mai îndrăzneți și insistenți șansa de a penetra înălțimile albastre și adâncurile întunecate. Atât mai sus, în ceruri, cât și în abisurile oceanelor, oamenii nu pot trăi decât în condiții speciale. Presiunile și temperaturile joase, insuficiența oxigenului la înălțimi, lipsa luminii solare și presiunile enorme la adâncimi sunt fatale pentru viață. Civilizațiile mereu au visat la cucerirea acestor dimensiuni. Nu s-a întâmplat decât în sec. XX, în mare măsură grație savantului, inventatorului și exploratorului elvețian Auguste Piccard.

Auguste Antoine Piccard s-a născut în vecinătatea orașului Basel din Elveția, pe 28 ianuarie 1884, în familia profesorului de chimie al universității din localitate Jules Piccard. Pe urmele tatălui a pășit fratele geamăn al lui Auguste, Jean, care a devenit profesor de chimie la Universitatea din Chicago, SUA. Auguste, după absolvirea Politehnicii din Zürich, a devenit cercetător științific și profesor în domeniul fizicii la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie. Dorința de a cerce-ta razele cosmice în afara atmosferei l-a provocat să proiecteze (în 1925) împreună cu Jean și să construiască primul balon stratosferic cu gondolă ermetizată. În acea perioadă, Auguste era profesor la Universitatea Liberă din Bruxelles. După mai multe încercări în atmosferă, în 1931, la 27 mai, împreună cu fratele său, asistat de Paul Kipfer, a realizat prima ascensiune în stratosferă, atingând înălțimea de 15781 m. Au fost primii pământeni, care au depășit atmosfera și au văzut curbura planetei la orizont. Pentru prima dată au atestat cât de neprietenoase sunt înălțimile atinse: presiuni joase și conținut insuficient de oxigen, temperaturi negative extreme, radiații cosmice intense. În astfel de condiții, omul ar pieri în câteva clipe.

Peste un an, împreună cu inginerul belgian Max Cosyns, atinge cota de 16201 m. Auguste Piccard a avut în total 27 de ascensiuni, stabilind numeroase recorduri. Cea mai înaltă cotă atinsă a fost de 23 000 m. Nu erau doar călătorii în stratosferă, ci ample experimente științifice. A confirmat una dintre teoriile lui Einstein, cu care era prieten. [...]

 

Iurie SCUTARU, doctor în științe